Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek

Jest taki dzień w roku, w którym można zapomnieć o dietach, kaloriach i po prostu objadać się pączkami. To oczywiście Tłusty Czwartek. Ostatni czwartek przed Wielkim Postem rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W związku z tym, że związany jest ściśle ze świętami Wielkiej Nocy, Tłusty Czwartek jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest już po Środzie Popielcowej, a więc w Wielki Post, w którym katolicy powinni zachować wstrzemięźliwość. W dzisiejszych czasach najpopularniejszymi przysmakami są pączki i faworki (zwane także chrustami lub chruścikami), ale kiedyś raczono się boczkiem i słoniną suto zapijanymi wódką. Według jednego z przesądów, kto nie zje tego dnia choćby jednego pączka, temu nie będzie się w nadchodzącym roku powodziło.

Przepisy na Tłusty Czwartek

Paczki błyskawiczne (porcja na 45 szt.)
  • 2 1 szklanki mąki pszennej
  • 50 dag twarogu
  • 4 jaja
  • 2/5 szklanki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki olejku rumowego lub arakowego
  • 1 kostka smalcu
  • 1 szklanka marmolady

Zmielony twaróg utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać utarte żółtka, pianę z białek, olejek zapachowy oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z wyrobionego ciasta formować paczki, oddzielając kawałki ciasta łyżką moczoną w wodzie. Kawałki ciasta pospłaszczać lekko na desce posypanej mąką, a w środek włożyć 1 łyżeczki marmolady. Brzegi ciasta zlepiać w jednym punkcie. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Faworki specjalne
  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek śmietany gęstej
  • 1 ½ łyżki masła
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • 2 kostki smalcu

Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać śmietanę i mieszając dodawać rozpuszczone wystudzone masło oraz spirytus, a następnie zagnieść to z mąką. Zagniecione ciasto przez ok. 10 min zbijać wałkiem, aż uzyska jedwabistą konsystencje. Wyrobione w ten sposób ciasto rozwałkować, pociąć na paski, z których formujemy faworki. Smażyć je w gorącym tłuszczu, a po odsączeniu posypać cukrem pudrem.

Bezy sokoły
  • 2 szklanki cukru
  • 9 białek z jajek
  • 12 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki i jedna łyżka mąki do posypania blachy
  • 1 łyżka tłuszczu do posmarowania blachy

Białka ubić na sztywną pianę, dodając ok. 2/3 przygotowanego cukru. Wiórki przyrumienić na złoty kolor za suchej patelni. Tak przygotowane wiórki wymieszać z pozostałym cukrem i przesianą mąką i wymieszać to lekko z ubitą pianą. Masę włożyć do płóciennego woreczka zakończonego zbiornikiem o okrągłym przekroju i wyciskać ja na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 140 stopni ok. 25 min. przy uchylonych drzwiczkach.

s