Kupując prezent na urodziny powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim wiek i zainteresowania jubilata. Najmłodsi zawsze ucieszą się z kolejnej zabawki. Warto wykazać się pomysłowością i zamiast kolejnej lalki czy samochodziku kupić ciekawą zabawkę edukacyjną albo trampolinę. Wychodząc poza utarty schemat z pewnością zyskamy uznanie jubilata i jego rodziców.
W przypadku nastolatków dobrze jest wybrać coś z elektroniki. Może to być na przykład odtwarzacz mp4 lub nowy pen drive, gdyż urządzenia te są obecnie w powszechnym użyciu i przydadzą się każdej młodej osobie, bez względu na jej zainteresowania i upodobania.
Kolejny ważny etap w życiu nastolatka rozpoczyna się w dniu 18-tych urodzin. Z tej okazji warto wręczyć mu jakiś oryginalny i nieszablonowy prezent, najlepiej związany z tą ważną rocznicą. W sklepach dostępnych jest wiele zabawnych figurek i plakatów, które mogą uświetnić wejście w dorosłość. Po 18-tych urodzinach następuje zwykle dłuższa przerwa w tego typu uroczystościach. Hucznie obchodzi się zwykle tylko okrągłe rocznice urodzin, a wybór prezentu dla jubilata sprawia nam coraz więcej problemów.
Jajka ubić z cukrem i nadal ubijając dodawać po łyżeczce oliwę po czym delikatnie wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia oraz z aromatem. przelać ciasto do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wstawić na 45 min. do 180° C. Z ostudzonego biszkoptu odciąć wierzch. Grubą spodnia część wydrążyć.
Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać pokruszone ciasto i zmiksowane truskawki, a całość wymieszać mikserem. Masę wymieszać z tężejącą galaretką, która rozrabiamy z połową podanej na opakowaniu ilością wody. Taka masę przekładamy do ciasta i przykrywany ja wierzchnim biszkoptem. Całość posypujemy cukrem pudrem lub gotową białą polewą i schładzamy.
Białka ubijamy z cukrem. Do żółtek dodajemy ocet i proszek. Wlewamy do białek, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180°. Po upieczeniu, zimny biszkopt przekrawamy na trzy części. Ubijamy śmietanę z fiksami i łyżka cukru pudru. Trochę odkładamy a resztę mieszamy z owocami. Biszkopt na przemian przekładamy bita śmietaną i dżemem. do odłożonej śmietany dodajemy barwnik, a masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Na części ciasta nakładamy polewę czekoladową tak, aby ciasto przypominało biedronkę. Ciemnymi groszkami robimy kropki biedronki, a czerwonymi oczy.
Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając, dodawać porcjami zimny budyń i rum.
Mleko zmiksować z mąką, żółtkami i trzema łyżkami cukru pudru, po czym cały czas mieszając zagotować. Powstała masę wystudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem, wsypać kakao i ciągle mieszając dodawać powoli wcześniej przygotowaną masę. Gotowy krem wstawić do lodówki na 30 minut.
Cukier z żółtkami ucieramy około 10 min. do puszystości. Do masy dodajemy mascarpone i mieszany około minuty.