Wielkanoc

Wielkanoc

Wielkanoc (zwana także Paschą) to najstarsze i najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Upamiętnia ono zmartwychwstanie mesjasza, Syna Bożego, Jezusa Chrystusa. Poprzedza ją tzw. wielki tydzień, podczas którego wierni wspominają najważniejsze wydarzenia z życia Chrystusa takie jak droga krzyżowa czy śmierć na krzyżu. Symbolem tego święta jest jajko, które symbolizuje nowe, odradzające się życie. Z jajkami wiąże się też duża ilość zwyczajów i tradycji. Jednym z najpopularniejszych zwyczajów jest malowanie pisanek, czyli ozdabianie jajek kolorami i wzorami. Pisanki są też nieodłączną częścią koszyczka, w którym wierni święcą pokarmy w Wielką Sobotę. Wielkanocny poniedziałek zaś to śmigus-dyngus czyli dzień polewania się wodą, co oblanemu ma przynieść szczęście.

Pomysły na prezenty Wielkanocne

Wielkanoc to święto kojarzące nam się na ogół z kurczakami, zielenią, jajkami i budzącą się dopiero do życia wczesną wiosną. O ile Boże Narodzenie jest taką okazją, na którą zawsze kupujemy dużo prezentów da swoich bliskich, Wielkanoc nie zawsze jest aż tak celebrowana. Przywiązujemy zdecydowanie mniejszą wagę do prezentów.

Trudno jest jednak wyobrazić sobie Wielkanoc bez szukania przez dzieci podarunków, choćby najdrobniejszych od "Zajączka", dlatego też warto maluchom stworzyć choćby małe paczuszki dla samej zabawy z szukania ich w ogrodzie czy w mieszkaniu, jeśli pogoda nie dopisuje. Okazuje się, że najchętniej kupowanymi podarunkami na tę okazję są ubrania i słodycze. Książki są również jak najbardziej mile widziane, tym bardziej wśród dzieci.

Ponadto chętnie sięgamy też po gry komputerowe i takie zabawki jak klocki i pluszaki. Wszystko zależy od zasobności portfeli, jak również od pomysłów naszych dzieci zgłaszanych w liście do "Zajączka". Jeśli dorośli robią już sobie jakieś prezenty w Wielkanoc to są to w rodzinie raczej zestawy, na przykład kawa i dwa kubeczki lub filiżanki, a także inne drobnostki.

Przepisy na Wielkanoc

Babka wielkanocna (porcja na 2 babki po 40 dag lub jedną 80 dag)
Ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka drożdży, ok. 3 dag
  • 1/5 kostki masła, 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki olejku rumowego
Glazura cukrowa:
  • 7/8 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny

Przygotowanie ciasta: drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką cukru i mąk i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do żółtek dodać sól, olejek, resztę cukru i dobrze to utrzeć i wlać do mąki. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i zagniatać do wchłonięcia się tłuszczu. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, a następnie włożyć do posmarowanych masłem foremek, wypełniając je do 1/3 objętości. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Kiedy ciasto wypełni cała formę wstawić do gorącego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 190° C.

Przygotowanie glazury: cukier zalać wodą, zagotować. Dodać kwasek cytrynowy, lekko ostudzić i ucierać, aż zacznie bieleć. Babkę polewać cienkim strumieniem, rozsmarowując glazurę pędzlem na całej powierzchni ciasta.

Sos tatarski do mięs
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki drobno posiekanych grzybków marynowanych lub świeżych pieczarek
  • 2 jajka ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • chrzan i musztarda do smaku
  • sól i pieprz

Jajka i ogórki drobniutko kroimy w kostkę (ogórki odsączamy) i mieszamy z pozostałymi składnikami i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem, chrzanem i musztardą do smaku.

Żurek
  • 6-8 białych surowych kiełbasek
  • butelka gotowego żuru ze sklepu
  • sól, pieprz
  • 7 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 6 ząbków czosnku
  • śmietana 30%
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki

Kiełbasę i włoszczyznę zalewamy wodą i gotujemy, aż kiełbaski będą gotowe. Wyjmujemy je z wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i majeranek. Kiedy warzywa będą już miękkie wkładamy pokrojoną kiełbasę i wlewamy żur. Dodajemy śmietanę, pietruszkę i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

s